„Erupţia” solară de certificate verzi aprinde beculeţul investitorilor
Localnicii din Pufeşti (Vrancea) se pot lăuda cu una dintre cele mai mari centrale electrice fotovoltaice din România. Pe o suprafaţă de circa 4 hectare de teren, Eurowind Energy A/S, cu sprijinul Alpha Wind Renewables România SRL şi cu colaborarea tehnică a unei echipe a Martifer Solar, a instalat 1,5 MW, un parc fotovoltaic care va produce energie suficientă pentru a alimenta aproximativ 1.000 de familii, economisind totodată 1.029 tone de emisii de dioxid de carbon/an.
„Estimăm că ne vom recupera investiţia de la Pufeşti în mai puţin de zece ani. Subsidiara din România a companiei analizează şi perspectiva realizării altor proiecte. Două dintre acestea vor fi finalizate până la sfârşitul anului, în Braşov şi în Craiova. Apetitul pentru anul viitor este să instalăm o capacitate de 10-30 MW. Estimăm că investiţiile noastre în România vor fi cuprinse între 5 şi 15 milioane euro, în următorii doi ani“, a afirmat, recent, Jens Rasmussen, CEO Eurowind Energy, la inaugurarea instalaţiei.
Aşa cum se poate observa, investiţia din localitatea vrânceană nu este singura. Atraşi de sprijinul acordat de statul român pentru energia solară, 6 certificate verzi pentru un megawatt-oră produs, investitorii au dat iama la Transelectrica, şi în doar trei luni au primit contracte de racordare proiecte care ajung la aproape 200 MW. Conform datelor operatorului naţional de transport al energiei electrice, dacă la finele lunii mai contractele de racordare pentru panouri fotovoltaice însumau 335 MW, la începutul lunii septembrie numărul total a ajuns la 522 MW, adică o creştere de peste 55%. Evoluţia fulminantă a fost remarcată şi de Cristina Petrescu, partener al firmei de consultanţă TPA Horwath, care împreună cu reprezentanţii casei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii au lansat recent a doua ediţie a raportului „Energia eoliană şi alte surse regenerabile din România“. „Anul trecut am avut surpriza plăcută să constatăm mai mult decât dublarea capacităţii instalate în eoliene. Surprizele ar putea continua la solar, unde rata de creştere este mult mai accentuată în acest an în ceea ce priveşte contractele de racordare“, a spus Cristina Petrescu.
Valoarea unui certificat verde este cuprinsă între 27 şi 55 de euro, astfel că la 1 MW fotovoltaic producătorul are asigurată o sumă minimă de 162 de euro. Spre comparaţie, un producător de energie eoliană are asiguraţi doar 54 de euro, având în vedere că primeşte doar două certificate verzi pentru un megawatt produs.
Se dublează din nou capacitatea?
Anul trecut, România a fost cea mai activă ţară din Europa de Est, din punctul de vedere al capacităţilor nou-instalate (520 MW), devansând Polonia (436 MW). Cu cei peste 520 MW instalaţi în eolian, România s-a poziţionat pe locul 7 în UE.
Liderul în 2011 a fost Germania, care a pus în funcţiune parcuri eoliene cu o capacitate totală de patru ori mai mare decât România – 2086 MW, ajungând la 29.060 MW. Interesul pentru sursele regenerabile s-a mărit în urma dezastrului nuclear din Japonia şi scurgerilor de ulei în Golful Mexic.
De exemplu, China a devenit cel mai mare producător de energie eoliană la nivel mondial, cu o capacitate eoliană totală de 62.364 MW, din care circa 17.600 MW au fost instalaţi în decursul anului trecut. Revenind pe plaiurile mioritice, reprezentanţii TPA Horwath consideră, pe baza informaţiilor culese de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, că dacă nu vor avea loc alte răsturnări spectaculoase de situaţie, fie din cauza crizei datoriei suverane din zona euro, fie ca urmare a modificării cadrului legislativ în România, până la finele anului 2014 am putea avea instalaţi între 2.800 şi 3.200 MW, faţă de 1.140 MW, câţi erau la finele lunii aprilie anul curent.
Miza: 5 miliarde de euro
Intenţia autorităţilor este de a atrage, până în 2020, investiţii de cinci miliarde de euro în eoliene. Ţinta nu este foarte îndepărtată, dacă luăm în calcul investiţiile realizate până în prezent. Potrivit Cristinei Petrescu, valoarea medie a investiţiei pentru instalarea unui megawatt este de 1,7 milioane de euro, astfel că la cei 1.140 MW deja instalaţi, suma totală se apropie de două miliarde de euro. O piedică în dezvoltarea parcurilor eoliene este accesul la finanţare, crede Monica Cojocaru, avocat colaborator la Schoenherr şi Asociaţii, care a explicat că prin obligarea producătorilor să vândă energia pe bursă, articol cuprins în noua lege a energiei, unele proiecte au fost frânate.
Securizarea terenurilor este un pas important. Sunt unii primari care, din exces de zel, acordă investitorilor şi alte drepturi, fără a respecta legea.
Simona Chirică, doctor în drept, avocat