Te invităm să fii informat! Parcurge glosarul de termen juridici al Equity.
Equity urmărește să sprijine creșterea nivelului de înțelegere, de către publicul larg, a terminologiei juridice. Considerând că acest demers le-ar putea fi util părților la actele notariale și/sau pe cele implicate în tranzacții relevante pentru activitatea notarială, prezentăm în cele ce urmează un glosar de termeni juridici.
Formă de asociere autonomă şi fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea proprietăţii comune, menţinerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii.
Reprezintă pierderea post vânzare/înstrăinare, în tot sau în parte, a dreptului de proprietate a cumpărătorului asupra bunului cumpărat, ca urmare a valorificării de către vânzător sau de către o terță persoană a unui drept care exclude, în tot sau în parte, dreptul cumpărătorului asupra aceluiași bun.
reprezintă defectele sau deficiențele calitative ale bunului vândut, închiriat, a produselor sau lucrărilor executate care, în momentul predării bunului nu au fost cunoscute de către dobânditor, acestea neputând fi descoperite prin mijloace de verificare obișnuite.
Beneficiază de ipotecă legală:
1. vânzătorul, asupra bunului imobil vândut, pentru preţul datorat; această dispoziţie se aplică şi în cazul schimbului cu sultă sau al dării în plată cu sultă în folosul celui care înstrăinează, pentru plata sultei datorate;
2. promitentul achizitor pentru neexecutarea promisiunii de a contracta având ca obiect un imobil înscris în cartea funciară, asupra imobilului respectiv, pentru restituirea sumelor plătite în contul acestuia;
3. cel care a împrumutat o sumă de bani pentru dobândirea unui imobil, asupra imobilului astfel dobândit, pentru restituirea împrumutului;
4. cel care a înstrăinat un imobil în schimbul întreţinerii, asupra imobilului înstrăinat, pentru plata rentei în bani corespunzătoare întreţinerii neexecutate; dreptul de proprietate al debitorului întreţinerii nu se va înscrie în cartea funciară decât odată cu această ipotecă, dispoziţiile art. 2.249 aplicându-se în mod corespunzător;
5. coproprietarii, pentru plata sultelor sau a preţului datorat de coproprietarul adjudecatar al imobilului ori pentru garantarea creanţei rezultând din evicţiune, asupra imobilelor ce au revenit coproprietarului ţinut de o atare obligaţie;
6. arhitecţii şi antreprenorii care au convenit cu proprietarul să edifice, să reconstruiască sau să repare un imobil, asupra imobilului, pentru garantarea sumelor datorate acestora, însă numai în limita sporului de valoare realizat;
7. legatarii cu titlu particular, asupra imobilelor din moştenire cuvenite celui obligat la executarea legatului, pentru plata acestuia.
8. Asociaţia de proprietari are ipotecă legală asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari. De asemenea, pentru aceleaşi creanţe, asociaţia de proprietari beneficiază de un privilegiu general mobiliar asupra bunurilor mobile situate în apartamentele şi celelalte spaţii proprietăţi individuale amplasate în condominiul respectiv. Privilegiul vizează doar bunurile mobile situate în imobilul cu privire la care există sumele datorate.
Reprezintă conform Legii 7/1996 privind cadastru și publicitatea imobiliară, terenul, cu sau fără construcţii, de pe terito-riul unei unităţi adminis-trativ- teritoriale, aparţi-nând unuia sau mai mul-tor proprietari, care se identifică printr-un nu-măr cadastral unic.
reprezintă suma de bani ce trebuie plătită atunci când există o diferență valorică între bunurile împărțite printr-un par-taj notarial sau judiciar, ori schimbate cu prilejul încheierii unui contract de schimb.
reprezintă acordul părților în sensul în care strămutarea proprietății de la vânzător la cumpărător operează la data achitării integrale a prețului vânzării. Aceasta este excepția de la regula potrivit căreia proprietatea se strămută de drept cumpărătorului la data semnării contractului.
reprezintă un tip de vânzare având ca obiect bunul altuia, sub rezerva (i) fie a ratificării vânză-rii de către proprietarului acelui bun, (ii) fie obți-nerea acestuia într-un anumit termen, sub sancțiunea plății de dau-ne interese față de cumpărător, în cazul în care niciuna din opțiunile sus menționate nu se realizează.
reprezintă un tip de vânzare având ca obiect un bun viitor, sub rezer-va edificării/realizării acestuia într-un anumit termen, sub sancțiunea plății de daune interese față de cumpărător, în cazul în care bunul nu se realizează la data sca-dentă.
Reprezintă actul juridic unilateral, personal şi solemn, esenţialmente revocabil în timpul vieţii testatorului, prin care o persoană dispune de averea sa în tot sau în parte pentru când va în-ceta din viaţă.
Acesta poate fi olograf sau autentic. Testamen-tul olograf este acela pentru a cărui validitate se cere ca testatorul să îl scrie, dateze și semneze cu mâna lui, altfel este nul. Testamentul autentic este acel testament realizat prin intermediul unui notar pu-blic.
Reprezintă un contract, încheiat în formă auten-tică, care se încheie între viitorii soți sau soții căsătoriți de cel puțin 1 an și prin care aceștia stabilesc un alt regim matrimonial decât cel uzual, al comunității legale de bunuri.
Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.
Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor.
Regimul comunităţii convenţionale se aplică atunci când, în condiţiile şi limitele prevăzute în Codul civil, se derogă, prin convenţie matrimonială, de la dispoziţiile privind regimul comunităţii legale.
În cazul în care se adoptă comunitatea convenţională, convenţia matrimonială se poate referi la unul sau mai multe dintre următoarele aspecte:
a) includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor prevăzute la art. 340 lit. b) şi c);
b) restrângerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz, născute înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepţia obligaţiilor prevăzute la art. 351 lit. c);
c) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;
d) includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;
e) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.
Autorizaţia de construire constituie actul final de autoritate al administraţiei publice locale pe baza căruia este permisă executarea lucrărilor de construcţii corespunzător măsurilor prevăzute de lege referitoare la amplasarea, conceperea, realizarea, exploatarea şi postutilizarea construcţiilor
Vehiculul cu destinație specială (SPV) este o entitate juridică separa-tă, care este în cea mai mare parte creată de companie pentru un scop legal unic, bine de-finit și specific
Certificatul de urbanism este actul de informare cu caracter obligatoriu prin care autoritatea administraţiei publice ju-deţene sau locale face cunoscute regimul juri-dic, economic şi tehnic al imobilelor şi condiţiile necesare în vederea realizării unor investiţii, tranzacţii imobiliare ori a altor operaţiuni imobilia-re, potrivit legii.
Document elaborat conform metodologiei de calcul al performanţei energetice a clădirilor, prin care este indicată performanţa energetică a unei clădiri sau a unei unităţi de clădire şi care cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară şi finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum şi cantitatea de emisii în echivalent CO2. Pentru clădirile existente, certificatul cuprinde şi măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum şi pentru creşterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum;
Planul urbanistic zonal este instrumentul de planificare urbană de reglementare specifică, prin care se coordonează dezvoltarea urbanistică integrată a unor zone din localitate, caracterizate printr-un grad ridicat de complexitate sau printr-o dinamică urbană accentuată. Planul urbanistic zonal asigură corelarea programelor de dezvoltare urbană integrată a zonei cu Planul urbanistic general. Acesta cuprinde reglementări asupra zonei referitoare la:
a) organizarea reţelei stradale;
b) organizarea arhitectural-urbanistică în funcţie de caracteristicile structurii urbane;
c) modul de utilizare a terenurilor;
d) dezvoltarea infrastructurii edilitare;
e) statutul juridic şi circulaţia terenurilor;
f) protejarea monumentelor istorice şi servituţi în zonele de protecţie ale acestora.
Elaborarea PUZ este obligatorie în cazul:
a) zonelor centrale ale localităţilor;
b) zonelor construite protejate şi de protecţie a monumentelor;
c) zonelor de agrement şi turism;
d) zonelor/parcurilor industriale, tehnologice şi zonelor de servicii;
e) parcelărilor, pentru divizarea în mai mult de 3 parcele;
f) infrastructurii de transport;
g) zonelor supuse restructurării sau regenerării urbane;
h) altor zone stabilite de autorităţile publice locale din localităţi, potrivit legii.
Prevederile de mai sus nu se aplică în situaţia în care planurile urbanistice generale reglementează condiţiile de autorizare a investiţiilor din zonele menţionate, cu excepţia zonelor construite protejate. Delimitarea zonelor pentru care se întocmesc planuri urbanistice zonale obligatorii se face, de regulă, în Planul urbanistic general. Prin PUZ se stabilesc, în baza analizei contextului social, cultural istoric, urbanistic şi arhitectural, reglementări cu privire la regimul de construire, funcţiunea zonei, înălţimea maximă admisă, coeficientul de utilizare a terenului (CUT), procentul de ocupare a terenului (POT), retragerea clădirilor faţă de aliniament şi distanţele faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelei, caracteristicile arhitecturale ale clădirilor, materialele admise.
Planul urbanistic de detaliu are caracter de reglementare specifică pentru o parcelă în relaţie cu parcelele învecinate. Planul urbanistic de detaliu nu poate modifica planurile de nivel superior.
PUD este instrumentul de proiectare urbană care detaliază cel puţin:
a) modul specific de construire în raport cu funcţionarea zonei şi cu identitatea arhitecturală a acesteia, în baza unui studiu de specialitate;
b) retragerile faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelei;
c) procentul de ocupare a terenului şi modul de ocupare a terenului;
d) accesele auto şi pietonale;
e) conformarea arhitectural-volumetrică;
f) conformarea spaţiilor publice.
(3) Planul urbanistic de detaliu se elaborează numai pentru reglementarea amănunţită a prevederilor stabilite prin Planul urbanistic general sau Planul urbanistic zonal.
Planul urbanistic general are atât caracter director şi strategic, cât şi caracter de reglementare şi reprezintă principalul instrument de planificare operaţională, constituind baza legală pentru realizarea programelor şi acţiunilor de dezvoltare. Fiecare unitate administrativ-teritorială trebuie să îşi actualizeze la maximum 10 ani Planul urbanistic general în funcţie de evoluţia previzibilă a factorilor sociali, geografici, economici, culturali şi a necesităţilor locale. PUG cuprinde reglementări pe termen scurt, la nivelul întregii unităţi administrativ-teritoriale de bază, cu privire la:
a) stabilirea şi delimitarea teritoriului intravilan în relaţie cu teritoriul administrativ al localităţii;
b) stabilirea modului de utilizare a terenurilor din intravilan;
c) zonificarea funcţională în corelaţie cu organizarea reţelei de circulaţie;
d) delimitarea zonelor afectate de servituţi publice;
e) modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare;
f) stabilirea zonelor protejate şi de protecţie a monumentelor istorice şi a siturilor arheologice reperate;
f1) zonele care au instituite un regim special de protecţie prevăzut în legislaţia în vigoare;
g) formele de proprietate şi circulaţia juridică a terenurilor;
h) precizarea condiţiilor de amplasare şi conformare a volumelor construite, amenajate şi plantate.
i) zonele de risc natural delimitate şi declarate astfel, conform legii, precum şi la măsurile specifice privind prevenirea şi atenuarea riscurilor, utilizarea terenurilor şi realizarea construcţiilor în aceste zone.
j) zone de risc datorate unor depozitări istorice de deşeuri.
PUG cuprinde prevederi pe termen mediu şi lung cu privire la:
a) evoluţia în perspectivă a localităţii;
b) direcţiile de dezvoltare funcţională în teritoriu;
c) traseele coridoarelor de circulaţie şi de echipare prevăzute în planurile de amenajare a teritoriului naţional, zonal şi judeţean.
d) zonele de risc natural delimitate şi declarate astfel, conform legii, precum şi la măsurile specifice privind prevenirea şi atenuarea riscurilor, utilizarea terenurilor şi realizarea construcţiilor în aceste zone.
e) lista principalelor proiecte de dezvoltare şi restructurare;
f) stabilirea şi delimitarea zonelor cu interdicţie temporară şi definitivă de construire;
g) delimitarea zonelor în care se preconizează operaţiuni urbanistice de regenerare urbană.
Reprezintă actul juridic prin care o persoană (numita mandant) desemnează o alta persoana (numita mandatar) pentru încheierea unui act juridic în numele său.
Contractul încheiat de reprezentant cu sine însuşi, în nume propriu, este anulabil numai la cererea reprezentatului, cu excepţia cazului în care reprezentantul a fost împuternicit în mod expres în acest sens sau cuprinsul contractului a fost determinat în asemenea mod încât să excludă posibilitatea unui conflict de interese. Una și aceeași persoană acționează în calitate de mandatar al ambelor părți contractante.
Contractul cu sine însuși presupune că mandata-rul încheie contractul care formează obiectul contractului de mandat cu sine însuși.
Contractul încheiat de reprezentant cu sine însuşi, în nume propriu, este anulabil numai la cererea reprezentatului, cu excepţia cazului în care reprezentantul a fost împuternicit în mod expres în acest sens sau cuprinsul contractului a fost determinat în asemenea mod încât să excludă posibilitatea unui conflict de interese.
Reprezintă o faptă a unui funcționar public, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituției și care prin exercitarea atribuțiilor sale de serviciu a obținut un folos patrimonial, direct sau indirect, pentru sine sau pentru rudele sale sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă sau comerciale în ultimii cinci ani (art 215 din Legea 31/1990 privind societă-țile).
Reprezintă un tip de aport societar care presupune transferarea unor drepturi (de proprietate sau de folosință) de la asociat/viitor asociat la societate în schimbul obținerii unei participații corespunzătoare la capitalul social. Aportul în natură poate fi adus la înființarea societății sau ulterior prin majorare de capital social.
Acea formă de societate hibridă între societăţile de persoane şi cele de capitaluri, caracterizată prin răspunderea asociaţilor numai până la concurenţa capitalului social subscris.
Acea formă de societate în cadrul căreia acţionarii răspund numai până la concurenţa capitalului social subscris. S.A. se constituie prin contract de societate şi statut. Contractul de societate şi statutul pot fi încheiate sub forma unui înscris unic, denumit act constitutiv.
Acea formă de societate în cadrul căreia acţionarii răspund numai până la concurenţa capitalului social subscris. S.A. se constituie prin contract de societate şi statut. Contractul de societate şi statutul pot fi încheiate sub forma unui înscris unic, denumit act constitutiv.
Capitalul social se poate mări prin emisiunea de acţiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a acţiunilor existente în schimbul unor noi aporturi în numerar şi/sau în natură.
De asemenea, acţiunile noi sunt liberate prin încorporarea rezervelor, cu excepţia rezervelor legale, precum şi a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creanţe lichide şi exigibile asupra societăţii cu acţiuni ale acesteia.
conversia în acțiuni sau părți sociale a datoriilor față de acționari/asociați, rezultate din împrumuturi sau finanțări acordate de aceștia.
Este alcătuită din aria construita la nivelul solului, cu exceptia teraselor descoperite ale parterului care depasesc planul fatadei, a platformelor, scarilor de acces. se include in suprafata construita.
Este determinată de suma tuturor suprafețelor utile ale încăperilo și reprezintă suprafața desfășurată, mai puțin cea aferentă pereților, suprafața logiilor, a balcoanelor, pragurilor, nișele de radiatoare etc.
Lucrări de construcţii cu caracter provizoriu: chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere, corpuri şi panouri de afişaj, firme şi reclame, copertine şi pergole situate pe căile şi spaţiile publice, anexe gospodăreşti, precum şi anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole situate în extravilan.
Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii:
c) livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:
livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei.
Este sarcina impusă asupra unui imobil pentru uzul și utilitatea altui imobil ce aparține unui alt stăpân. Presupune doua bunuri imobile: fondul dominant și aservit, care aparțin la doi proprietari diferiți.
(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
(2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.
(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.
Reprezintă dreptul de proprietate asupra unei clădirii construite sau a unei plantației aflate pe terenul altei persoane și drept de folosință asupra acelui teren.
Oferă posibilitatea unei persoane de a folosi bunul altei persoane și de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul, însă cu îndatorirea de a-l restitui în starea în care l-a primit.
Reprezintă dreptul de folosință a unei locuințe care este proprietatea altei persoane și conferă titularului dreptul de a locui în locuința nudului proprietar împreuna cu soțul și copiii săi, cu părinți sau alte persoane aflate în întreținere, chiar dacă acesta nu a fost căsătorit sau nu avea copii la data la care s-a construit abitația.
Este un contract de donație, prin care i se impune donatarului îndeplinirea unei obligații, acesta fiind obligat sa o execute. In caz contrar, donația poate fi revocată, donatarul fiind obligat să restituie și fructele percepute începând cu data introducerii cererii de revocare a donației.
Reprezintă un act de liberalitate prin care o persoană fizică sau juridică poate transfera fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă, dreptul său de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoană fizică, ca activitate filantropică cu caracter umanitar.
Reprezintă actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru susținerea unor activitatea fara scop lucrativ desfășurate de către beneficiarul sponsorizării. Aceasta poate fi o plata in bani sau natura făcuta către o organizație non-profit sau către o persoana susținuta de astfel de organizație, in schimbul obținerii unor beneficii. Așadar, sponsorizarea presupune relații cu dublu sens si cu obligații reciproce.
Nu se prezumă, ci trebuie să fie expres.
Act unilateral de voință prin care se renunță la un drept (există și excepții).
Locuinţă unifamilială - clădire cu destinaţia de locuinţă, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.
locuinţă unifamilială - clădire cu destinaţia de locuinţă, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii. Se asimilează locuinţei unifamiliale clădirea cu destinaţia de locuinţă cu cel mult două nivele supraterane şi două unităţi locative, deţinute în proprietate de persoane fizice distincte, neconstituite în condiţiile legii în asociaţie de proprietari.
Ori de câte ori mai multe persoane exercită succesiv şi repetitiv atributul folosinţei specific dreptului de proprietate asupra unui bun mobil sau imobil, în intervale de timp determinate, egale sau inegale.
Este un alt caz de proprietate comună pe cote-părți forțată, deoarece dreptul de proprietate este împărțit între mai mulți titulari, fără ca bunul să fie fracționat în materialitatea sa. De asemenea, dreptul de proprietate asupra bunului nu este împărțit între titulari în cote-părți ideale, ci folosința acestuia este împărțită în fracțiuni de timp, egale sau inegale, titularii având astfel dreptul de a stăpâni și de a utiliza întregul bun, în materialitatea sa, dar numai pe o perioadă determinată.
Coproprietatea forțată sau perpetuă este o formă de proprietate comună pe cote-părţi caracterizată prin faptul că există şi se menţine independent de voinţa coproprietarilor, deoarece poartă de cele mai multe ori asupra unor bunuri accesorii a căror soartă juridică este indisolubil legată de aceea a bunurilor principale cărora le sunt destinate să le servească.
Dacă într-o clădire sau într-un ansamblu rezidenţial există spaţii cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie având proprietari diferiţi, părţile din clădire care, fiind destinate întrebuinţării spaţiilor respective, nu pot fi folosite decât în comun sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată.
Impozitul este o prelevare obligatorie și gratuită, efectuată de către stat asupra resurselor sau bunurilor individuale sau ale colectivităților și plătită în bani.
Este una dintre taxele percepute de stat și este suportată de beneficiarii bunurilor și serviciilor, denumiți în continuare consumatori finali.
În prezent există următoarele cote de TVA:
• Cota standard: Cota de 19%;
• Cote reduse: Cota de 9% și Cota de 5%;
• Cota 0 – există și operațiuni scutite de TVA.
Sunt acele beneficii obținute prin activitatea unei societăți comerciale și care sunt destinate a fi împărțite între asociați. Acestea se stabilesc în funcție de beneficiul net, după deducerea cheltuielilor și cotelor destinate fondului de rezervă.
Sunt acele hotărâri judecătorești, precum și orice alte hotărâri sau înscrisuri prin care, potrivit legii, pot fi puse în executare silită.
Actul autentificat de notarul public face dovadă deplină cu privire la identitatea părților, exprimarea consimțământului, semnătura acestora și data înscrisului, constatate de către notarul public prin propriile sale simțuri, cu prilejul autentificării. Actul autentificat de notarul public care constată o creanţă certă, lichidă și exigibilă constituie titlul executoriu în condițiile legii.
Pentru protecţia interesului public sau a interesului părţilor, anumite tipuri de acte sunt considerate valabile doar dacă sunt încheiate în formă autentificată de notarul public (ex. vânzarea, schimbul, întreținerea, partajul și ipotecile care au ca obiect imobile, donaţia mobiliară sau imobiliară, convențiile matrimoniale, declaraţia de renunţare la succesiune, declaraţia de renunţare la un drept).
Este un al doilea exemplar identic al unui înscris al unui act original, purtând semnăturile originale ale tuturor persoanelor care au semnat. Acestea pot înlocui originalele și au aceeași putere ca acestea.
Înscris întocmit și semnat de părți, fără intervenția vreunui organ de stat.
Pentru valabilitatea obligației ce se constată prin înscrisul sub semnatură privată, se cere o singură condiție, si anume semnatura părții care se obligă.
Determină o promisiune unilaterală de vânzare, atunci când o singură parte contractantă se obligă să vândă un lucru, cealaltă parte având posibilitatea de a-și manifesta ulterior consimțământul în privința încheierii actului de vânzare-cumpărare.
(3) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii:
c) livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:
1. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari;
2. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap;
3. livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare;
4. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.
5. livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2022, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%;".
Un registru public care are datoria de a evidenția datele referitoare la imobile si anumite inscriptiuni prin care drepturile reale asupra imobilelor iau nastere sau inceteaza.
Reprezintă înscrierea prin care actele, faptele juridice ori raporturile juridice privitoare la drepturile personale, la starea sau capacitatea persoanelor, în legătură cu imobilele din cartea funciară devin opozabile faţă de terţi sau sunt înscrise cu efect de informare. Celelate două feluri de înscrieri care se pot face în cartea funciară sunt întabularea şi înscrierea provizorie.
Reprezintă înscrierea prin care actele, faptele juridice ori raporturile juridice privitoare la drepturile personale, la starea sau capacitatea persoanelor, în legătură cu imobilele din cartea funciară devin opozabile faţă de terţi sau sunt înscrise cu efect de informare. Celelate două feluri de înscrieri care se pot face în cartea funciară sunt întabularea şi înscrierea provizorie.
Reprezintă înscrierea în cartea funciară prin care se constituie, se grevează, se restrânge ori se stinge un drept real.
Înscrierea provizorie are ca efect dobândirea, modificarea sau stingerea unui drept tabular de la data înregistrării cererii, sub condiţia şi în măsura justificării ei.
În afara altor cazuri prevăzute de lege, înscrierea provizorie în cartea funciară se va putea cere:
1. dacă dreptul real dobândit este afectat de o condiţie suspensivă ori rezolutorie sau dacă priveşte ori grevează o construcţie viitoare; în cazul înscrierii provizorii având ca obiect o construcţie viitoare, justificarea acesteia se face în condiţiile legii;
2. dacă, în temeiul unei hotărâri care nu este încă definitivă, partea căzută în pretenţii a fost obligată la strămutarea, constituirea sau stingerea unui drept tabular ori cel care administrează bunurile unei alte persoane a fost obligat să dea o garanţie ipotecară;
3. dacă debitorul a consemnat sumele pentru care a fost înscrisă ipoteca;
4. dacă se dobândeşte un drept tabular înscris provizoriu;
5. dacă ambele părţi consimt doar pentru efectuarea unei înscrieri provizorii.
Reprezintă manifestarea unilaterală de voinţă prin care se pune capăt efectelor unui act juridic: denunţare a contractlui, desfacerea contractului de drept civil și/sau comercial prin manifestarea de voinţă a uneia dintre părţi.
Acea sancţiunea a dreptului civil ce intervine în cazul neexecutării culpabile a unui contract sinalagmatic cu executare succesivă și constă în încetarea efectelor contractului respectiv numai pentru viitor.
Sancţiunea ce constă în desfiinţarea retroactivă a unui contract sinalagmatic cu executare instantanee, în cazul neexecutării culpabile a obligaţiilor de către una dintre părţi.
Paguba suferită de una din părțile contractante ca urmare a dezechilibrului grav de valoare ce intervine intre prestațiile sale si contraprestațiile celeilalte parti, in cursul executarii contractului, determinat de fluctuațiile monetare.
Acea împrejurare cu caracter excepțional, imprevizibilă și absolut invincibilă și inevitabilă.
Constă în posibilitatea unei noi examinări a situaţiei juridice sau administrative avute în vedere de către un alt funcţionar ori judecător, altul decât cel care a dispus iniţial măsura respectivă, cu posibilitatea rezolvării eventualelor neregularităţi neobservate la o primă examinare.
Acea formă de proprietate care intervine atunci când există doi sau mai mulți proprietari cu privire la același bun. Este cel mai des întâlnită în practică în situația moștenirii atunci când mai mulți moștenitori dețin o cotă-parte din dreptul asupra bunurilor din masa succesorală.
Este o formă de proprietate comună pe cote-părţi caracterizată prin faptul că există şi se menţine independent de voinţa coproprietarilor, deoarece poartă de cele mai multe ori asupra unor bunuri accesorii a căror soartă juridică este indisolubil legată de aceea a bunurilor principale cărora le sunt destinate să le servească.
Este o formă de proprietate comună pe cote-părţi caracterizată prin faptul că există şi se menţine independent de voinţa coproprietarilor, deoarece poartă de cele mai multe ori asupra unor bunuri accesorii a căror soartă juridică este indisolubil legată de aceea a bunurilor principale cărora le sunt destinate să le servească.
Este o formă de proprietate comună pe cote-părţi caracterizată prin faptul că există şi se menţine independent de voinţa coproprietarilor, deoarece poartă de cele mai multe ori asupra unor bunuri accesorii a căror soartă juridică este indisolubil legată de aceea a bunurilor principale cărora le sunt destinate să le servească.
Operațiunea cadastrală tehnico-juridică prin care două sau mai multe imobile ( terenuri cu sau fără construcții) alăturate, se unesc formând un singur imobil.
Operațiunea de proiectare urbanistică prin care se determină divizarea uneia sau mai multor proprietăți funciare distincte, destinate construirii, în scopul atribuirii, concesionării sau vânzării loturilor rezultate.
Conform art 375 din codul Civil, notarul public este competent să constate divorțul prin acordul soţilor şi să elibereze certificatul de divorţ, inclusiv in situația în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara casătoriei sau din adopţiei. Notarul public îndeplinește procedura divorțului numai dacă există acordul deplin al soților cu privire la desfacerea căsătoriei și numele purtat ulterior de fiecare dintre soți. În cazul în care soții au copii minori, notarul public poate elibera certificat de divorț doar dacă părinții s-au înțeles cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti, locuinţa copiilor, modalitatea de păstrare a legăturilor personale şi stabilirea contribuţiei fiecăruia dintre părinţi la creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea profesională a copiilor după divorţ.
Este contractul prin care vânzătorul transmite sau, după caz, se obligă să transmită cumpărătorului proprietatea unui bun în schimbul unui preţ pe care cumpărătorul se obligă să îl plătească
Modalitatea prin care o persoană numită donator transmite, de regulă în mod gratuit și irevocabil, dreptul de proprietate asupra unui bun către o altă persoană numită donatar, care îl acceptă
Contract sinalagmatic prin care părţile (numite copermutanţi sau coschimbaşi) se obligă fiecare să transmită celeilalte dreptul de proprietate asupra unui bun
Contractul în temeiul căruia o persoană numită locator se obligă să asigure altei persoane numită locatar, folosinţa integrală sau parţială a unui lucru sau prestarea unui serviciu pe o durată de timp determinată în schimbul unui preţ corespunzător.
Reprezintă actul prin care o persoană numită împrumutător, transmite proprietatea asupra unor bunuri consumabile unei alte persoane numită împrumutat, cu obligaţia acestuia din urmă de a restitui la termen bunuri de aceeaşi natură, în aceeaşi cantitate şi calitate.
Contractul prin care se constituie o garanţie reală imobiliară, constând dintr-un drept real accesoriu asupra unui bun imobil al debitorului, care fară a-1 deposeda pe debitor de bunul ipotecat, conferă creditorului ipotecar neplătit la scadenţă, drept de urmărire asupra imobilului, în mâinile oricui s-ar afla, dreptul de a cere scoaterea imobilului la vânzare silită şi dreptul de a fi plătit preferenţial din preţul astfel realizat.
Obligația unei persoane de a transmite, cu titlu oneros sau gratuit, unul sau mai multe bunuri sau o sumă de bani în proprietatea altei persoane, aceasta obligându-se, în schimb să plătească transmiţătorului, periodic, până la decesul lui, o sumă de bani (rentă viageră).
Reprezintă acel contract prin care o persoană numită întreţinut transmite unul sau mai multe bunuri - mobile sau imobile - ori o sumă de bani unei alte persoane numită întreţinător, care se obligă în schimb să-i asigure acestuia sau altei persoane desemnate de el, întreţinere zilnică pe tot timpul vieţii sau pe o durată determinată, iar după moarte să o înmormânteze potrivit obiceiului locului.
Contract prin care două sau mai multe persoane (fizice sau juridice) se obligă, fiecare față de celelalte, sa pună in comun aportul lor material si/sau de muncă spre a constitui un fond și să desfașoare împreuna o activitate in vederea atingerii unui scop patrimonial comun, foloasele sau pierderile fiind împarțite intre ele.
Reprezintă o grupare de persoane fizice sau juridice organizată pe baza unui statut in vederea realizării unui scop comun.
Este o categorie de organizații nonprofit sau de încredere caritabilă care va oferi în mod obișnuit finanțare și sprijin pentru alte organizații caritabile prin granturi, dar se pot angaja direct în activități caritabile.
este un contract nenumit și reprezintă acordul dintre proprietar/vânzător și beneficiar/cumpărător pentru a rezerva o proprietate imobiliară Identificată în mod concret de acestea pe o anumită durată determinată și presupune plata unei preț/taxe de rezervare, care este de principiu, nerestituibilă, în cazul în care beneficiarul nu va promite achiziția/nu va achiziționa proprietatea respectivă. Taxa de rezervare nu este considerată parte din preț sau avans. Cu toate acestea, părțile pot agrea restituirea acesteia în anumite condiții, după caz.
Data decesului
Factorii implicaţi prevăzuţi la alin. (1) sunt: investitorii, proprietarii, administratorii, utilizatorii, executanţii, consultanţii, supervizorii, cercetătorii, proiectanţii, verificatorii de proiecte atestaţi, experţii tehnici atestaţi, auditorii energetici pentru clădiri atestaţi, responsabilii tehnici cu execuţia autorizaţi, diriginţii de şantier autorizaţi, producătorii/fabricanţii de produse pentru construcţii, reprezentanţii legali ai acestora, importatorii, distribuitorii de produse pentru construcţii, organismele de evaluare şi verificare a constanţei performanţei produselor pentru construcţii, organismele de evaluare tehnică europeană în construcţii, organismele elaboratoare de agremente tehnice în construcţii, laboratoarele de analize şi încercări în construcţii, universităţile tehnice şi institutele de cercetare în domeniul construcţiilor şi asociaţiile profesionale de profil.
În contractele care se încheie ori, după caz, în dispoziţiile sau în autorizaţiile ce se emit, factorii sunt obligaţi să înscrie clauzele referitoare la nivelul de calitate al construcţiilor, corespunzătoare cerinţelor, precum şi garanţiile materiale şi alte prevederi, care să conducă la realizarea acestor clauze. În contracte nu se pot înscrie niveluri şi cerinţe referitoare la calitate inferioare reglementărilor în vigoare.
Condiţia este suspensivă atunci când de îndeplinirea sa depinde eficacitatea obligaţiei.
Condiţia este rezolutorie atunci când îndeplinirea ei determină desfiinţarea obligaţiei.
Obligaţia este afectată de termen atunci când executarea sau stingerea ei depinde de un eveniment viitor şi sigur.
Reprezintă modul de dobândire a proprietăţii și a altor drepturi reale prin posedarea neîntreruptă a unui lucru în intervalul de timp prevăzut de lege. Ea reprezintă singura dovadă absolută a dreptului de proprietate.
Aceasta se întemeiază pe următoarele motive: 1. de regulă posesia corespunde dreptului de proprietate, dar dovada acestui drept este dificilă, dificultate ce dispare în cazul în care acest drept a fost dobândit ca urmare a exercitării posesiei pe întreaga durată de timp prevăzută de lege.
Locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii.
Este un contract și mijloc de stingere a obligaţiilor prin acceptarea de către creditor, la propunerea debitorului, de a primi o altă prestaţie în locul celei pe care debitorul era obligat iniţial să o execute. Aşadar, darea în plată se poate face numai cu consimţământul creditorului, el neputând fi ținut să primească un alt lucru decât cel ce i se datorează, chiar atunci când valoarea lucrului oferit este egală sau mai mare.
Consumatorul este reprezentat prin orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociaţii.
Certificatul de atestare al edificării este un document administrativ eliberat de primăria pe raza căreia este localizat imobilul. Prin acesta se atesta faptul ca la baza edificării construcției exista autorizație de construcție, proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor sau alte documente după caz. În cazul în care nu exista autorizație de construire sau proces verbal de recepție la finalizarea lucrărilor, construcția se considera nefinalizata.
Documentaţiile de urbanism sunt următoarele:
a) Planul urbanistic general şi regulamentul local aferent acestuia;
b) Planul urbanistic zonal şi regulamentul local aferent acestuia;
c) Planul urbanistic de detaliu.
Regulamentul general de urbanism reprezintă sistemul de norme tehnice, juridice şi economice care stă la baza elaborării planurilor de urbanism, precum şi a regulamentelor locale de urbanism. RGU pentru întreaga unitate administrativ-teritorială, aferent Planului urbanistic general, sau pentru o parte a acesteia, aferent Planului urbanistic zonal, cuprinde şi detaliază prevederile referitoare la modul concret de utilizare a terenurilor, precum şi de amplasare, dimensionare şi realizare a volumelor construite, amenajărilor şi plantaţiilor, materiale şi culori, pe zone, în conformitate cu caracteristicile arhitectural-urbanistice ale acestora, stabilite în baza unui studiu de specialitate.
Investitor – persoană fizică sau juridică, precum şi orice entitate publică care, în calitate de parte contractantă, finanţează contractul de lucrări/de execuţie pentru realizarea de construcţii noi, precum şi/sau intervenţii la construcţii existente, urmăreşte îndeplinirea lui, efectuează recepţia la terminarea lucrărilor şi preia construcţia de la executant;
Cartea tehnică a construcţiei se compune din ansamblul de documente referitoare la proiectarea, execuţia, recepţia, exploatarea, întreţinerea, repararea şi urmărirea în timp a construcţiei.
2. Cartea tehnică se definitivează înainte de recepţia finală.
3. Cartea tehnică, după întocmire, se completează şi se păstrează pentru fiecare obiect de construcţii de către investitor sau, după caz, de către proprietar.
4. Cartea tehnică a construcţiei se întocmeşte de către investitor pentru toate obiectele de construcţii definitive, supuse regimului de autorizare a construcţiilor, indiferent de natura fondurilor din care sunt finanţate sau de natura proprietăţii asupra lor.
Acea operaţiunea juridică prin care unul sau mai mulţi constituitori transferă drepturi reale, drepturi de creanţă, garanţii ori alte drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente ori viitoare, către unul sau mai mulţi fiduciari care le exercită cu un scop determinat, în folosul unuia sau al mai multor beneficiari. Aceste drepturi alcătuiesc o masă patrimonială autonomă, distinctă de celelalte drepturi şi obligaţii din patrimoniul fiduciarului.
Exprimarea interesului în vederea unor eventuale angajamente.
În caz unei diviziuni sau afectaţiuni, transferul drepturilor şi obligaţiilor dintr-o masă patrimonială în alta, în cadrul aceluiaşi patrimoniu, se face cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege şi fără a prejudicia drepturile creditorilor asupra fiecărei mase patrimoniale.
Reprezintă parte a patrimoniului afectată desfăşurării unei activităţi; totalitatea drepturilor şi obligaţiilor în legătură cu desfăşurarea unei activităţi.
Bunurile comune pot fi împărţite, în tot sau în parte, prin act încheiat în formă autentică notarială, în caz de bună învoială, ori pe cale judecătorească în caz de neînţelegere.
Reprezintă transmiterea patrimoniului succesoral, în virtutea legii, la persoanele şi în cotele stabilite de lege.
Prezenţa moştenirii legale în situaţia în care defunctul nu a lăsat un testament ori testamentul lăsat nu cuprinde dispoziţii referitoare la transmiterea patrimoniului succesoral ori, deşi cuprinde astfel de dispoziţii, ele sunt, în total sau în parte, ineficace. În cazul în care testamentul cuprinde numai exheredări, moştenitorii rezervatari vor culege rezerve tot ca moştenitorii legali.
Are loc atunci când transmiterea patrimoniului succesoral are loc în temeiul voinţei celui care lasă moştenirea, manifestată printr-un testament valabil din punct de vedere legal.
Numit și testator, este persoana care a făcut un testament prin care a inclus dispoziții cu privire la transmiterea unor bunuri materiale.
Reprezintă acele categorii de persoane fizice care, aflându-se în relaţii de rudenie apropiate cu defunctul, sunt chemate la succesiunea acestuia în virtutea legii, într-o ordine prestabilită.
1) clasa I - clasa descendenţilor - care cuprinde copiii, nepoţii, strănepoţii etc. ai defunctului, din căsătorie, din afara căsătoriei
2) clasa a ll-a -clasa ascendenţilor privilegiaţi şi a colateralilor – frații și surorile defunctului sau rude până in gradul IV.
3) clasa a III-a – ascendenții ordinari – bunici, strabunici
Este o convenţie matrimonială prin care se poate stipula ca soţul supravieţuitor să preia fără plată, înainte de partajul moştenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune, deţinute în devălmăşie sau în coproprietate. Clauza de preciput poate fi stipulată în beneficiul fiecăruia dintre soţi sau numai în favoarea unuia dintre ei.
Soţul supravieţuitor îl moşteneşte pe soţul decedat dacă, la data deschiderii moştenirii, nu există o hotărâre de divorţ definitivă. Soţul supravieţuitor nu face parte din nici o clasă de moştenitori legali, dar concurează cu orice clasă chemată la moştenire. Prin urmare, el nu este nici înlăturat de la moştenire, dar nici nu îndeparteaza de la moştenire rudele defunctului, indiferent din ce clasă fac ele parte.
O situaţie juridică de incertitudine între momentul deschiderii moştenirii şi luarea deciziei de a accepta sau repudia moştenirea. În această perioadă, nu se ştie sigur care dintre succesibili doreşte să moştenească.
Acea parte din patrimoniul celui care lasă moştenirea la care persoanele apropiate defunctului (mostenitorii rezervatari) au dreptul în virtutea legii, împotriva voinţei sale manifestate prin liberalităţi făcute în timpul vieţii (donaţii) şi/sau prin dispoziţii testamentare pentru cauză de moarte (legate sau exheredări).
Reprezintă un act juridic între vii (donație) sau pentru cauză de moarte (testament) prin care ascendentul împarte între toți descendenții săi cu vocație succesorală la deschiderea succesiunii bunurile sale, în tot sau în parte, aceste bunuri fiind dobândite de către aceștia divizat, în mod individual, iar nu în cote-părți ideale, ce caracterizează starea de indiviziune.
Reprezintă acea dispozitie cuprinsă într-un testament (sau într-un contract de donație) prin care dispunătorul obligă pe cel gratificat (fie legatar, fie donatar - numit instituit sau grevat) să conserve bunurile primite și, la moartea sa, să le transmită unei alte persoane (numită substituit), desemnată tot de către dispunător.
Reprezintă o dispoziţie cuprinsă într-un act juridic de ultimă voinţă (testament sau donaţie de bunuri viitoare) prin care o persoană (substituit sau grevat) este chemată să primească liberalitatea în cazul în care, faţă de o persoană iniţial gratificată, această liberalitate ar deveni caducă. Substituţia vulgară este admisă de lege, deoarece prin ea se instituie două liberalităţi alternative: prima pură şi simplă iar cealaltă sub condiţia suspensivă a ineficacităţii celei dintâi) - deci, în fond, o singură liberalitate valabilă - aşa încât nu se încalcă ordinea politică şi socială prin stabilirea devoluţiunii succesorale pentru mai mult de o generaţie.
Reprezintă contractul prin care o parte, numită antreprenor, se obligă să execute pe riscul său o anumită lucrare pentru cealaltă parte, numită client, în schimbul unui preţ care se stabileşte în raport cu rezultatul lucrării.
Reprezintă contractul în virtutea căruia o persoană numită subantreprenor se obligă faţă de o altă persoană (având calitatea de antreprenor într-un contract de antrepriză preexistent) numită antreprenor principal sau general, să execute unele din lucrările la care acesta s-a angajat faţă de clientul său.
Acea condiție de a cărei împlinire depinde însăși nașterea actului juridic civil astfel format.
Acea condiție de a cărei îndeplinire depinde desființarea actului juridic civil.
Acel interval de timp în timpul căruia sau până la care trebuie îndeplinite anumite activităţi sau acte în cadrul procesului penal.
Acestea sunt: legale - fixate de lege și judiciare - fixate de organele judiciare.
Reprezintă o sancţiune care constă în stingerea, în condiţiile stabilite de lege, a dreptului material la acţiune neexercitat în termen.
Act întocmit în formă testamentară prin care se modifică sau se completează conținutul inițial al unui testament.
Se constituie, se grevează, se restrânge ori se stinge un drept real.
Este un formular tipizat fără regim special. Se folosește de către regiile autonome, societățile comerciale, instituțiile publice, unitățile cooperatiste, asociațiile și celelalte persoane juridice.
Acesta serveste ca: document de înregistrare în evidența operativă și în contabilitate - document de consemnare a stadiului în care se află obiectivul de investitii - document de apreciere a calitații lucrărilor privind obiectivul de investiții - document de aprobare a recepției - document de constatare a îndeplinirii condițiilor de recepție provizorie a obiectivului de investiții - document de aprobare a recepției provizorii a obiectivului de investiții - document de punere in funcțiune a obiectivului de investiții - document de recepție finală a obiectivului de investiții.
Este un formular tipizat fără regim special. Se folosește de către regiile autonome, societățile comerciale, instituțiile publice, unitățile cooperatiste, asociațiile și celelalte persoane juridice.
Acesta serveste ca: document de înregistrare în evidența operativă și în contabilitate - document de consemnare a stadiului în care se află obiectivul de investitii - document de apreciere a calitații lucrărilor privind obiectivul de investiții - document de aprobare a recepției - document de constatare a îndeplinirii condițiilor de recepție provizorie a obiectivului de investiții - document de aprobare a recepției provizorii a obiectivului de investiții - document de punere in funcțiune a obiectivului de investiții - document de recepție finală a obiectivului de investiții.
Forma de ineficacitate care sancționează nerespectarea, la încheierea actului juridic civil, a unei norme care ocrotește un interes particular(individual, personal)
Atunci când actul juridic este lipsit de efectele contrarii normelor juridice edictate pentru încheierea lui valabilă; actul juridic nu poate fi validat sau confirmat.
Reprezintă actul juridic prin care ambele părţi se obligă să încheie (în viitor) un contract de vânzare-cumpărare. Deci, în această situaţie, nu există un promitent şi un beneficiar anume (sau se poate înţelege că fiecare dintre părţi pot fi, în acelaşi timp, şi promitent şi beneficiar).
O varietate de acte unilaterale care dau naştere prin ele însele unui raport juridic obligaţional, aşadar care leagă două persoane ca urmare a declaraţiei de voinţă a unei singure persoane - emitentul actului.
Documentul prin care o banca, si anume banca garantă se va angaja în mod irevocabil, să plătească o anumită sumă de bani unui beneficiar, în cazul în care debitorul principal nu va face acest lucru.
Angajament irevocabil și autonom prin care emitentul îşi asumă o obligaţie de a face sau de a nu face, în scopul susţinerii unei alte persoane, denumită debitor, în vederea executării obligaţiilor acesteia faţă de un creditor al său.
Drept real asupra bunurilor imobile afectate executării unei obligații. Se constituie fără deposedarea constituitorului de bunul grevat.
Ipoteca legală este întâlnită numai în materie imobiliară.
Bloc de locuinţe - clădire - imobilul format din proprietăţi individuale definite ca apartamente şi proprietatea comună indiviză. Expresia vizează atât clădirea în ansamblul său, cât şi părţi ale acesteia - tronsoane de bloc - separate prin rost;
Stipulaţia prin care vânzătorul îşi rezervă proprietatea bunului până la plata integrală a preţului este valabilă chiar dacă bunul a fost predat. Această stipulaţie nu poate fi însă opusă terţilor decât după îndeplinirea formalităţilor de publicitate cerute de lege, după natura bunului.
Creditul ipotecar consta intr-un imprumut pentru cumpararea, constructia sau renovarea (modernizarea) unui imobil.
Pentru a se asigura obligatia platii creditului rezultata in urma acestui imprumut, acest tip de credit se garanteaza obligatoriu cu un drept de ipoteca asupra acelui imobil.
Reprezintă transmiterea patrimoniului unei persoane decedate către una sau mai multe persoane în viață, în temeiul legii, al unui testament sau al unui contract de donație de bunuri viitoare.
Pornește spre Equity
Selectează una din opțiunile de mai jos pentru a naviga cu ușurintă spre biroul notarial Equity. Adresa biroului este Bvd. Dacia, Nr. 30, Sector 1, București.
Navighează cu Google Maps
Navighează cu Waze
Parcare Publică
Parcare Sheraton
Comandă Uber
Clarity. Stability. Equity. Contactează-ne acum!
Suntem la dispoziția tuturor celor care ne solicită ajutorul. Pentru a putea efectua programări sau pentru clarifica aspecte de interes pentru tine, nu ezita să iei legătura cu unul dintre membri echipei noastre. Contactează-ne prin mail, telefon sau folosind formularul alăturat.