Serviciile Equity din aria tranzacțiilor imobiliare.
Membri echipei Equity dispun de o vastă experiență profesională dobândită în consultanța și prestarea de servicii notariale pentru dezvoltatori imobiliari de importanță majoră în România și Europa. Arealul nostru de expertiză întâmpină întreaga gamă de proceduri notariale pe care tranzacțiile imobiliare le necesită.
Servicii notariale din aria tranzacțiilor imobiliare și documente necesare
Equity oferă servicii complete, de consultanță notarială, redactare și încheiere de acte juridice, în legătură cu toate aspectele juridice și actele necesare derulării tranzacțiilor imobiliare, inclusiv:
Contractul de vânzare este contractul prin care vânzătorul transmite sau, după caz, se obligă să îi transmită cumpărătorului proprietatea unui bun în schimbul unui preţ pe care cumpărătorul se obligă să -l plătească. Poate fi de asemenea transmis prin vânzare un dezmembrământ al dreptului de proprietate sau orice alt drept.
Descarcă ghidul Equity și află de ce documente ai nevoie pentru încheierea acestui tip de contract: Ghidul Contractului de Vânzare
Contractul de schimb este contractul prin care fiecare dintre părți, denumite copermutanți, transmite sau, după caz, se obligă să transmită un bun pentru a dobândi altul. (De exemplu, o persoană transmite dreptul de proprietate asupra unei locuințe în schimbul dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autoturism.)
Descarcă ghidul Equity și află de ce documente ai nevoie pentru încheierea acestui tip de contract: Ghidul Contractului de Schimb
Contractul de donație reprezintă contractul prin care, cu intenţia de a gratifica, o parte, numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părţi, numită donatar.
Atunci când donația este realizată cu intenția de a împărți tuturor copiilor în timpul vieții anumite bunuri și a evita neînțelegeri ulterioare între aceștia, părțile pot apela la încheierea unui contract de donație sub forma unui partaj de ascendent, în formă autentică.
Descarcă ghidul Equity și află de ce documente ai nevoie pentru încheierea acestui tip de contract: Ghidul Contractului de Donație
Actul de partaj de ascendent reprezintă actul juridic care poate îmbrăca două forme:
• Act juridic între vii, sub forma unei donații cu partaj de ascendent (formă autentică)
• Act juridic pentru cauză de moarte, sub forma unui testament prin care ascendentul împarte / partajează între toți descendenții săi cu vocația succesorală la deschiderea succesiunii o parte sau toate bunurile sale. Aceste bunuri se vor dobândi de către descendenți în mod divizat, în mod individual, iar nu pe cote-părți ideale.
Descarcă ghidul Equity și află de ce documente ai nevoie pentru încheierea acestui tip de contract: Ghidul Contractului de Donație cu Partaj Ascendent
Contractul de ipotecă imobiliară contractul prin care se constituie o garanţie reală imobiliară în favoarea creditorului ipotecar, constând dintr-un drept real accesoriu asupra unui bun imobil al debitorului, fără a-l deposeda pe debitor de bunul ipotecat.
Acest drept conferă creditorului ipotecar, în cazul neachitării la scadență a creanței, (i) dreptul de urmărire asupra imobilului, indiferent în mâinile oricui s-ar afla acesta, (ii) dreptul de a solicita vânzare silită a imobilului, respectiv (iii) dreptul de a fi plătit preferenţial din preţul astfel realizat, cu respectarea rangului altor creditori, după caz.
Descarcă ghidul Equity și află de ce documente ai nevoie pentru încheierea acestui tip de contract: Ghidul Contractului de Ipotecă Imobiliară
Contractul de rentă viageră contractul prin care o parte (debirentier) se obligă să efectueze în folosul unei anumite persoane (credirentier) prestații periodice, constând în sume de bani sau alte bunuri (art. 2242 alin. 1 Cod civil).
Descarcă ghidul Equity și află de ce documente ai nevoie pentru încheierea acestui tip de contract: Ghidul Contractului de Rentă Viageră
Contractul de întreținere este contractul prin care o parte (debitorul) se obligă să efectueze în folosul celeilalte părți sau al unui anumit terț prestațiile necesare întreținerii și îngrijirii pentru o anumită durată (art. 2254 alin. 1 Cod civil).
Descarcă ghidul Equity și află de ce documente ai nevoie pentru încheierea acestui tip de contract: Ghidul Contractului de Întreținere
Uzufructul = dreptul de a folosi bunul altei persoane şi de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul, însă cu îndatorirea de a-i conserva substanţa (Art. 703 Cod Civil).
Dreptul de uzufruct se poate constitui direct/indirect, prin acte inter vivos sau mortis causa, asupra unui bun imobil sau a unui bun mobil, de exemplu, în următoarele situații:
1. în baza unui act autentic (i.e. contract de vânzare cu rezerva dreptului de uzufruct, contract de donație a dreptului de uzufruct, contract de schimb, aport în natură, etc).
2. în baza unui testament. De exemplu, testatorul poate lăsa nuda proprietate a unui bun imobil unui anumit moştenitor şi dreptul de uzufruct cu privire la aceluiaşi bun, altui moştenitor.
3. la pronunțarea divorţului din culpa exclusivă a soţului pârât, în cazul căsătoriei care au durat cel puțin 20 de ani, instanța de judecată poate acorda soțului reclamant o prestaţie care să compenseze un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale soţului care o solicită, compensaţie care poate avea si forma unui uzufruct asupra unor bunuri mobile ori imobile care aparţin, în proprietate, debitorului ei.
4. Uzucapiunea imobiliară tabulară (Art. 931 Cod civil) / Uzucapiunea imobiliară extratabulară (Art. 930 cod civil) / Uzucapiunea mobiliară (Art 939 Cod civil).
Descarcă ghidul Equity și află de ce documente ai nevoie pentru încheierea acestui tip de contract: Ghidul Contractului de Uzufruct
Uzul = dreptul unei persoane de a folosi lucrul altuia și de a-i culege fructele naturale și industriale numai pentru nevoile proprii și ale familiei sale (Art. 749 Cod Civil).
Abitația = dreptul unei persoane de a locui în locuința nudului proprietar împreună cu soțul și copiii săi, chiar dacă nu a fost căsători sau nu avea copii la data la care s-a constituit abitația, precum și cu părinții ori cu alte persoane aflate în întreținere (art. 750 Cod civil).
Descarcă ghidul Equity și află de ce documente ai nevoie pentru încheierea acestui tip de contract: Ghidul Contractului de Abitație
Contractul de superficie este contractul prin care o persoană denumită superficiar dobândește:
a. dobândește dreptul de folosință asupra unui teren ce aparține altei persoane, denumită nud proprietar, pe care se află o construcţie, o plantaţie sau o altă lucrare asupra căreia superficiarul dobândeşte dreptul de proprietate, sau
b. dreptul de a edifica ori realiza o construcţie pe acel teren dobândit în folosinţă, care rămâne în proprietatea nudului proprietar,
în schimbul plății de către superficiar a unei redevențe, pe o perioadă de cel mult 99 de ani, cu opțiune de prelungire.
Descarcă ghidul Equity și află de ce documente ai nevoie pentru încheierea acestui tip de contract: Ghidul Contractului de Superficie
Servitutea (convențională) este sarcina care grevează un imobil (denumit fond aservit), pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar ce rezultă din destinația economică a fondului dominant sau constă într-o sporire a confortului acestuia denumit fond dominant (art. 755 Cod civil).
De exemplu:
(i) un proprietar al unui teren acordă un drept de trecere cu piciorul și/sau auto pe terenul său unui imobil (poate fi un teren învecinat) deținut de un alt proprietar).
(ii) un proprietar de teren agricol acordă un drept de trecere subteran/suprateran/aerian în favoarea unui teren vecin în vederea instalării unui sistem de irigații.
(iii) o societate, proprietară a unui teren (fond aservit) acordă cu titlu oneros un drept de servitute în favoarea unui teren aflat în vecinătate pentru ca proprietarul fondului dominant să acceseze mai facil proprietatea sa.
✓ Instituirea unor drepturi de servitute se poate face cu titlu oneros sau gratuit, în funcție de convenția părților.
✓ Servituțile pot fi limitate în timp.
✓ Servituțile pot fi reciproce, după caz.
✓ Servituțile pot fi exclusive sau neexclusive, respectiv modalitatea de exercitare se va stabili în funcție de convenția părților.
✓ A nu se confunda servituțile convenționale cu cele care se nasc în temeiul legii, respectiv cu limitele juridice ale dreptului de proprietate privată sau dreptul de trecere reglementat la art. 617 și urm. Cod civil.
Descarcă ghidul Equity și află de ce documente ai nevoie pentru încheierea acestui tip de contract: Ghidul Contractului de Constituire a unei / unor servituți
Informații suplimentare disponibile în curând!
Informații suplimentare disponibile în curând!
Informații suplimentare disponibile în curând!
Informații suplimentare disponibile în curând!
Informații suplimentare disponibile în curând!
Echipa noastră te va ajuta să construiești viitorul
Mai multe servicii NotarialeEquity. Experiența noastră în domeniul juridic ne recomandă!
Equity reunește specialiști cu zeci de ani de experiență cumulată în teoria și practica științelor juridice. În experiența noastră ca notari, avocați, consilieri juridici, am asistat clienți persoane fizice și companii active în diverse sectoare de activitate.
Domeniile în care sunt activi clienții pe care i-am asistat includ investiții și dezvoltare imobiliară (rezidențial, birouri, spații comerciale, spații industriale și logistice), construcții, retail, agricultură, servicii financiare (bănci, companii de asigurări, societăți de leasing, alte instituții financiare nebancare), energie (convențională și din surse regenerabile), producție, bunuri de larg consum, farmaceutice, gestionarea deșeurilor și reciclare, IT&C etc.
Clarity. Stability. Equity. Contactează-ne acum!
Suntem la dispoziția tuturor celor care ne solicită ajutorul. Pentru a putea efectua programări sau pentru clarifica aspecte de interes pentru tine, nu ezita să iei legătura cu unul dintre membri echipei noastre. Contactează-ne prin mail, telefon sau folosind formularul alăturat.